وبلاگ شخصی

ایران طبيعتي يکتا و تاريخي کهن دارد. منابع آب و تعادل آب و هوايي، شرايطي مناسب را براي به وجود آمدن تمدني عظيم در گذشته فراهم آورده بود. در حال حاضر نيز وجود جاذبه‌هاي طبيعي، مانند آب و هواي مطلوب، غارهاي طبيعي، تنوع ناهمواري‌ها، وجود مناطق ييلاقي و قشلاقي، درياچه‌ها، رودخانه‌ها، چشمه‌هاي آب معدني، نواحي جنگلي، پارک‌هاي حفاظت شده، حيات وحش و پوشش گياهي متنوع، در جذب گردشگران و مسافران به ایران مؤثر هستند. اما روند فعلي برخورد با طبيعت شايسته نيست و باعث وارد شدن آسيب‌هاي فراواني به اين سرزمين شده است. خطر خشک‌سالي و از بين رفتن تمدن چند هزار ساله‌ي این سرزمین کاملا جدي است و بايد با فرهنگ‌سازي و قانون‌مندي جلوي اين اتفاق ناگوار گرفته شود. نخستين اقدام در حفظ سرمايه‌هاي طبيعي استان و جلوگيري از تخريب آنها شناخت طبيعت براي عموم است که اگر به درستي صورت نگيرد، نمي‌توانيم انتظار داشته باشيم در حفظ آن موفق باشيم و نميتوانيم اين امانت الهي را سالم به دست نسل‌هاي بعدي بسپاريم. اين انديشه که ما هم جزيي از اين سرزمين و تمدن هستيم و بايد به سهم خود کاري انجام دهيم، انگيزه‌ي اصلي من براي کار روي اين مجموعه بود. بسيار علاقه‌مندم تا با اين اثر بتوانم در تقويت اکوتوريسم قدمي بردارم.

line

احتمالا نام تنگ براق را شنیده‌اید. تنگه براق یا تنگ براق در کوه کُر یا کورش و در شهرستان اقلید قرار دارد. رودخانه کُر در این تنگه با شیب نسبتا تندی در جریان است. این رودخانه از خسروشیرین سرچشمه می‌گیرد و از کوه‌های اقلید و سپیدان نیز آب‌های زیادی به آن سراریز می‌شود. غارهای آهکی بسیار زیبایی در این تنگه وجود دارد که آب از سقف آن به کف غار فرو می‌ریزد. حوضچه‌ها زیادی در مسیر این رودخانه پرآب قرار دارد و پوشش گیاهی اطراف رودخانه بسیار غنی است. به دلیل شیب زیاد رودخانه در این تنگه، آب آن خروشان است و ذرات ریز آب به هوا پرتاب می‌شود، به طوریکه در بعضی از ساعات روز رنگین کمانی در این رودخانه شکل می‌گیرد و به زیباییهای این رودخانه می‌افزاید. اما در این سال‌ها حال و روز این تنگه خوب نیست. سدی در بالا دست این تنگه ساخته شده و بیشتر آب آن را از طریق تونلی به قسمت‌های دیگری هدایت می‌کند و در حال حاضر آب چندانی از تنگه نمی‌گذرد. گردشگران به تخریب پوشش گیاهی و غار آهکی و ... کمر همت بسته‌اند. جاده‌های بسیاری در دو سمت تنگه ایجاد شده و ورود هرگونه اتوموبیل به این تنگه به مانند خیابان عادی شده است. دو بزرگراه هم از نزدیکی این تنگه می‌گذرد و محل دپوی این بزرگراه حدود یک کیلومتری این تنگه قرار دارد و آن‌جا را شبیه شهرک صنعتی کرده است. پارکینگ، فروشگاه، رستوران و ... هم در این تنگه ایجاد شده است. کارگران چینی در هنگام ساخت این سد بسیاری از حیوانات اطراف این منطقه را شکار کرده‌اند و خورده‌اند. چرا اینگونه طبیعت را تخریب می‌کنیم و از این کار لذت می‌بریم؟


اکوتوریسم

اکوتوریسم (Eco Tourism) از نظر انجمن جهانی اکوتوریسم یعنی گردشگری مسئولانه. سفری مسئولانه به مناطق طبیعی که که به حفظ محیط زیست منطقه کمک کند و باعث بهبود زندگی بومیان و ساکنین محلی شود. وقتی به طبیعت سفر می‌کنیم باید تا حد امکان کمترین زباله را تولید کنیم و زباله‌های تولید شده را نیز در طبیعت رها نکنیم و با خود بازگردانیم و به گونه‌ای به مراکز بازیافت برسانیم. چه بهتر که در هر سفر کمی از زباله‌های محل را که از قبل موجود بوده است، با خود بازگردانیم. باید به عقاید، فرهنگ و آداب و رسوم بومیان احترام بگذاریم و باعث بهبود وضعیت زندگی آنها شویم. بسیاری از بومیان که به محیط طبیعی منطقه خود آسیب می‌زنند، این کار را از روی لذت یا خوشگذرانی انجام نمی‌دهند، بلکه از این طریق زندگی و معیشت خود را تأمین می‌کنند. برای نمونه وقتی درختان را قطع می‌کنند و پوشش گیاهی را از بین می‌برند برای این است که از فروش آن مخارج خود را تأمین می‌کنند. بنابراین ما باید به جای سرزنش آنها از امکانات و توانایی‌هایی که در اختیار داریم برای آگاهی و بهبود وضعیت زندگی آنها بهره ببریم. مثلا صنایع دستی تولید شده توسط بومیان را خریداری کنیم، ارزش منابع طبیعی اطرافشان را به آنها یادآوری کنیم، از آنها به عنوان راهنمایان محلی استفاده کنیم، در ارتقای فرهنگ محیط زیستی آنها بکوشیم و یا هر کاری که در این زمینه می‌توانیم انجام دهیم.
در یک سفر مسئولانه به طبیعت یادمان باشد:
به پوشش گیاهی منطقه آسیب نزنیم حتی در حد چیدن یک گل.
فرهنگ بومی منطقه را محترم بشماریم.
با ایجاد سر و صدا آرامش مردم و حیوانات منطقه را برهم نزنیم.
بدون اجازه از مردم از آنها عکاسی نکنیم (به خصوص زن‌ها و دختران آنها).
در خریدهایمان دقت کنیم و از محصولاتی که از گیاهان و موجودات کمیاب و در خطر انقراض منطقه تهیه می‌شوند هیچ‌گاه خرید نکنیم.
فراموش نکنیم با هر اقدام نادرست که در مواجهه با بومیان انجام دهیم یک ذهنیت منفی در آن‌ها نسبت به گردشگران ایجاد کردیم و این موضوع باعث اقدامات و موضع‌گیری‌های منفی آنها در برابر گردشگران بعدی خواهد شد.
تاریخ نگارش: 97.3.6